info@immo-turkije.be       
 
   Turkije    -    België
 


FAQ - Links


  Fiscaal nieuws investeerders Immo Turkije:

In Turkije betaalt u geen belasting over de winst bij verkoop van uw woning indien u de woning minimum vier jaar op naam heeft. Mocht u uw woning toch binnen 4 jaar wensen te verkopen dan valt de meerwaarde/winst vanaf 13.000 Turkse Lira onder de Turkse vermogensbelasting. Indien de winst bij de verkoop van de woning binnen vier jaar meer bedraagt dan 13.000 Turkse Lira dan valt de aangegeven winst onder de Turkse inkomsten-belasting.
In Turkije betaalt u wel een overdrachtsbelasting bij aan- en verkoop van uw woning. Deze bedraagt 3% van de gedeclareerde waarde. België en Turkije hebben een overeenkomst waardoor de meerwaarde op uw Turkse eigendom niet belast wordt in België.


Veelgestelde vragen omtrent de aankoop van immo in Turkije.
 "De aankoop van een 2e huis ":

 Welke verhuuropbrengsten kan ik uit mijn Turkije appartement verwerven?
 Welke regio van Turkije is momenteel het interessantse tot investeren en voor optimaal eigen gebruik?
 Kan u een villa in Turkije naar persoonlijke wens bouwen?
 Ik zag bij een andere immogroep enkele eigendommen staan dewelke jullie ook aanbieden, maar de prijzen liggen bij hun beduidend hoger. Is er dan geen uniformiteit qua prijsafspraken bij vastgoed in Turkije?
 Ik wil een appartement kopen in Turkije dewelk niet op jullie site staat, kan wij bemiddelen bij deze potentiële aankoop van appartement & villa te Kusadasi , Alanya of Bodrum?
 Wat bieden jullie van after-service of naverkoop?
 Welke luchthaven dien ik te nemen voor Kusadasi ?
 Exclusief kosten ?
 Welke documenten heb ik nodig voor de aankoop van een eigendom in Turkije?
 Kan ik een lening/hypotheek afsluiten te Turkije voor de aankoop van immobilien?
 Welke electriciteitsspanning hebben Turkse huizen en appartementen?
 Douane en visaformaliteiten?
 Hoe zit het met de aankoopprocedure voor vastgoed in Turkije?
 Tapu?
 Werkvergunning?
 Wat is een Iskan?
 Organiseren jullie bezichtigingsreizen in groep?Welke verhuuropbrengsten kan ik uit mijn Turkije appartement verwerven?

De verhuurmogelijkheden met verhuuropbrengsten van vastgoed in Turkije dient men momenteel nog te relativeren. Touroperators verkopen all inclusive vakanties aan lage prijzen waardoor de verhuur van private eigendommen aan de lage kant is. Toch constateren we de groeiende interesse van een nieuw clienteel in Turkijevakanties waarbij de nieuwe Turkije-toerist afstand neemt van de grote all in hotels maar privé eigendommen verkiest en waardoor er nieuwe perspectieven inzake verhuur komen.

De jaarlijkse gemeenschapskosten kan men recupereren door verhuring, maar reken nog niet op een extreem hoog rendement door verhuur. Projecten met zeer hoge verhuurgaranties worden door ons zwaar in twijfel genomen en dienen zeer critisch benaderd te worden.

"Momenteel geniet vastgoed in Turkije jaarlijkse waardestijgingen van om en bij de 25%, dus waarom zou u verhuren aan vreemden" is momenteel een frequent voorkomende gedachtengang inzake verhuur.

Ons eigen project Magnolia Ladies Beach Kusadasi zal in verhouding hoge verhuuropbrengsten creëren . De ligging vlakbij het centrum van Kusadasi en het populairste Ladies Beach strand brengen met zich mee dat de potentiële huurders alle faciliteiten op wandelafstand vinden en geen openbaar vervoer, dolmus of huurauto dienen te gebruiken. Op dit moment voeren we onderhandelingen met en op vraag van een grote Engelse touroperator om Magnolia I en Magnolia II gedurende 16 weken per jaar contractueel te verhuren. Uiteraard zijn de eigenaren vrij al dan niet mee te doen in dit verhuursysteem.


Welke regio van Turkije is momenteel het interessantse tot investeren en voor optimaal eigen gebruik?

Kusadasi en Bodrum zijn momenteel de interessantste regio's. In verhouding is Alanya gewoon te duur en te ver van de luchthaven van Antalya gelegen. Er wordt van Alanya gezegd dat het over een eigen luchthaven zal beschikken maar dit is een commercieel getinte fabel. Antalya, Alanya en Mersin hebben extreem warme zomers die door vele mensen als te warm bevonden wordt.

Mersin is totaal niet toeristisch georienteerd en slecht bereikbaar. Bodrum wordt internationaal vergeleken met het nieuwe St Tropez waarvan volgende krantenartikels uit NewYork Times:

http://travel2.nytimes.com/2006/08/20/travel/20bodrum.html
en
http://travel2.nytimes.com/2006/01/22/travel/22bodrum.html

Kusadasi kent het aangenaamste klimaat en heeft momenteel nog de interessantste instapprijzen voor vastgoed.


Kan u een villa in Turkije naar persoonlijke wens bouwen?

Onze firma bouwt zelf projecten te Kusadasi. We kunnen uw project of villa naar uw wensen bouwen.


Ik zag bij een andere immogroep enkele eigendommen staan dewelke jullie ook aanbieden, maar de prijzen liggen bij hun beduidend hoger. Is er dan geen uniformiteit qua prijsafspraken bij vastgoed in Turkije? (Mevr Depauw Hamme)

In Turkije zijn er geen limieten vastgesteld op courtages. Vele makelaars zetten bovenop de gangbare commissies nog een extra bedrag. Wij werken met vaste marges van 3 %.

Alle projecten dewelke we aanbieden zijn in rechtstreeks contact met de aannemer en ontwikkelaar waardoor we altijd de juiste en scherpste prijzen hanteren zonder afhankelijk te moeten zijn van tussenpersonen. De projecten Cypress Hill en Magnolia zijn vrij van makelaarscourtages.


Ik wil een appartement kopen in Turkije dewelk niet op jullie site staat, kunnen wij Invest bemiddelen bij deze potentiële aankoop van appartement & villa te Kusadasi , Alanya of Bodrum? (Dhr. Heuvelmans - Maarssen)

In principe kunnen wij bemiddelen bij alle Turkse eigendommen, maar u dient te weten dat alle eigendommen in onze database volledig gescreend zijn. Vreemde of nieuwe eigendommen ondergaan een onderzoeksprocedure door ons dewelke tot 30 dagen in beslag zal nemen.


Wat bieden jullie van after-service of naverkoop? (Dhr Van Langenburgh-Goes)

Uit ervaring weten wij als geen ander wat "nazorg" betekent. Door de jaren heen heeft onze organisatie veel feedback ontvangen van kopers. Onze medewerkers zijn bovendien bovengemiddeld betrokken bij onze klanten.
Nazorg; daar draait het uiteindelijk allemaal om. Het gaat hierbij om zaken, zoals de inrichting van uw woning, de aanvraag van een woonvergunning, aansluiting op nutsvoorzieningen, het openen van een bankrekening, het afsluiten van de juiste verzekeringen, de verhuur van uw woning en nog vele andere zaken, die veel tijd in beslag nemen.
Wij maken u wegwijs en zorgen er voor dat u alleen nog maar gaat genieten van uw verblijf in Turkije. Want daar doet u het allemaal voor. Genieten, meerwaarde en dit allemaal zonder zorgen.

Uiteraard is de naverkoop en de naservice een groot deel van ons dienstenpakket met o.a.:

- Het betalen van electriciteits-water en gas-facturen indien u lange termijn niet in Turkije aanwezig kan zijn.
- Het verluchten van de woning net voor aankomst van de eigenaar of huurder.
- Verbouwingswerken uitvoeren, plaatsing van airco's ,onderhoud van tuinen en zwembaden.
- Het maandelijks maken en opsturen van foto's van de eigendom.
- Contracten maken met verhuurfirma's.
- Luchthaventransfers
- Maandelijks de eigendom checken.


Welke luchthaven dien ik te nemen voor Kusadasi ?

Bodrum heeft zijn eigen luchthaven. Op Antalya vliegt men o.a. voor Belek, Kemer, Alanya, Demirtas, Kargicak, Gazipasa en uiteraard Antalya zelf. Voor Kusadasi kan men op Izmir (75 km) en Bodrum (130km)vliegen.


Exclusief kosten ?

We rekenen 3% bemiddelingskosten op projecten dewelke we bemiddelen. Op de projecten Magnolia en Cypress Hill betaalt u geen bemiddelingskosten. De overdrachtbelasting van een eigendom bedraagt 3% van het gedeclareerde bedrag.


Welke documenten heb ik nodig voor de aankoop van een eigendom in Turkije?

Uw paspoort/identiteitskaart is het enige document dewelk u vanuit uw thuisland dient mee te nemen om een eigendom in Turkije aan te kopen.


Kan ik een lening/hypotheek afsluiten te Turkije voor de aankoop van immobilien?

Sedert kort kan men in België en Nederland een lening nemen via DHB bank om uw Turkse eigendom te financieren.


Welke electriciteitsspanning hebben Turkse huizen en appartementen?

Spanning 220 volt in het algemeen, maar in In Istanbul 110 en 220 volt.


Douane en visaformaliteiten?

Een reispas is niet verplicht, maar voor Turkije is, ook voor toeristen, sinds januari 1997 een visum van drie maanden vereist. Men kan dit visum aankopen op de luchthaven, en het stelt eigenlijk niet meer voor als een entreebewijs voor Turkije. Dit wordt bij aankomst geregeld. Wie alleen in het bezit is van een identiteitskaart ontvangt zijn visum op een papiertje en moet dit goed bijhouden tot de terugkeer.

Indien u langer dan 3 maanden in Turkije wilt verblijven en niet tussendoor het land wilt verlaten, dan zult u een verblijfsvergunning moeten aanvragen. De procedure zal enkele maanden aanslepen. Een verlenging voor een verblijfsvergunning zal aangevraagd moeten worden bij de vreemdelingenpolitie waaronder uw woonplaats valt in Turkije. Voor Alanya is dit Antalya, voor Bodrum is dit Mugla. In eerste instantie wordt de verblijfsvergunning verleend voor de duur van 1 jaar, ook is het mogelijk om deze voor een langere periode te verkrijgen, bv 2 jaar, maar dit is afhankelijk van de medewerking van de behandelende ambtenaar. Weigering tot een verlening zijn onder andere onvoldoende financiele middelen, strafrechtelijke veroordeling of wanneer u ongewenst vreemdeling bent verklaard.

Toegelaten import 200 sigaretten en 50 sigaren of 200 gram tabak, 1,5 kilogram koffie, 1,5 kilogram oplosbare koffie, 500 gram thee, 5 flessen parfum van 120 milliliter elk, fotocamera of video met maximaal 5 films of banden. Bij aankomst in Turkije mag men in de taksvrije winkels nog 400 sigaretten, 100 sigaren en 500 gram tabak kopen. Vrije en onbeperkte import van vreemde deviezen.

Scherpe messen (inclusief kampeermessen) mogen niet worden ingevoerd. Wapens uiteraard ook niet. Invoer van marihuana en andere drugs is verboden. Turkse gevangenissen zijn niet aanbevolen.
Voor de uitvoer van een nieuw tapijt is een bewijs van aankoop vereist. Voor antiquiteiten is een museumcertificaat vereist, voor mineralen een toestemming van het directoraat voor mijnexploratie.
Zie ook: http://www.gumruk.gov.tr/


Hoe zit het met de aankoopprocedure voor vastgoed in Turkije?

1. U besluit tot aankoop van een onroerend goed. Hiervan wordt een schriftelijke koopovereenkomst gesloten.

2. De koper kan derden een notariële volmacht geven, om namens hem/haar alle noodzakelijke aanmeldingen, aanvragen, en opgaven te verrichten inclusief aanvraag voor overschrijving in het kadaster.

3. Nadat de aanvraag tot overschrijving van het eigendom in het register van het kadaster is geschiedt, de zgn. Tapu aanvraag, wordt deze gezonden naar het militair bureau in Izmir voor toestemming tot overschrijving. Zolang de overschrijving in het kadaster nog niet heeft plaats gevonden, bent u nog niet officieel de eigenaar. Ondertussen dienen we een belastingsnummer voor u aan te vragen (zeer korte procedure).

4. Na goedkeuring volgt de daadwerkelijke inschrijving in het kadaster en krijgt u een TAPU. Hiervoor heeft u nodig:

Van de koper
:
- Twee goed lijkende pasfoto’s
- Twee kopieën van het identiteitsbewijs
- Het huidige adres in land van herkomst
- De naam van vader van koper
- Het belastingnummer van de koper

Van de verkoper:
- Eén goed lijkende pasfoto
- 2 kopieën van het identiteitsbewijs
- Het huidige adres
- Het belastingnummer van de verkoper

5. Nu volgt de officiële registratie in het Tapu-register. De beëdigde tolk regelt de voortgang en geeft u, indien u zelf aanwezig bent, een mondelinge vertaling over de plaats en de eigenschappen van het gekochte object. Daarna krijgt u het originele afschrift van de Tapu (kadaster inschrijving) naar wens kan het Tapu ook schriftelijk worden vertaald.

!Pas op! Alleen de officiële registratie in het Tapu-register maakt u tot nieuwe eigenaar!


Tapu?

Een Tapu is een uittreksel van een registergoed of m.a.w. het eigendomsbewijs. Het is iemand van een andere dan de Turkse nationaliteit toegestaan om 1 of meerdere Tapu's op naam te hebben. Men dient wel +/- 3 maanden te wachten op de tenaamstelling van de Tapu.

De Tapu dient de volgende gegevens te bevatten:

* Adresgegevens van het pand / grondstuk
* Kadastrale locatie
* Pasfoto van de eigenaar. Dit kunnen er ook meerdere zijn.
* Hoedanigheid van het grondstuk (bouwgrond of anderszins)
* Oppervlakte van het gehele perceel
* Eigendom, huur of pacht
* Boekwaarde in Turkse Lira's
* Voormalige eigenaren en hun bezitsverhoudingen
* De nieuwe eigenaren
* Datum van de voorlaatste eigendomsoverdracht
* Serienummer; verandert bij elke eigendomsoverdracht
* Dossiernummers
* Datum van de laatste eigendomsoverdracht
* Handtekening en stempel van de directeur van het kadaster.

  


Werkvergunning?

Een toeristen-en of verblijfsvergunning geven u niet het recht om in Turkije te gaan werken. Hiervoor dient een aparte aanvraag ingediend te worden. De aanvraag moet vergezeld gaan met een aantal documenten:

- vertaling van het paspoort (gelegaliseerd door de notaris)
- kopieen behaalde diploma's
- pasfoto's
- andere mogelijk relevante documenten

De vereiste documenten veranderen nogal snel, neem hiervoor contact op met het consulaat om enige misverstanden te vermijden.


Wat is een Iskan?

Iskan is een woonvergunning. Bij het opleveren van de bouw dient de aannemer alle sociale lasten betaald te hebben. Dan kan overgegaan worden tot het afleveren van dit toch wel zeer belangrijke document.


Organiseren jullie bezichtigingsreizen in groep?

Gezien ons groot vastgoedaanbod en de verschillende eisen van de potentiële Turkije koper/investeerder doen we de tour individueel. Wel wordt er regelmatig in groep afgereisd.Appartement Turkije Appartement Kusadasi Vastgoed Bodrum Vastgoed Alanya tweede huis in Turkije immo appartement turkije appartement huis in turkije 2e huis turkije investeren huis kopen Turkije Investeren Turkije aankoop eigendom Turkije Immobilien Makelaar Turkije appartement Turkije cypress Hill Expert
Startpagina Turkije info Bezichtiging Immo tekoop FAQ & Links Persberichten Contact